dinsdag 5 februari 2008

Parshippen met schrijvers


'Ik ben wat aan het parshippen geweest,' zei iemand deze week tegen mij. Dat had geresulteerd in contact met een leuke man. Een relatie was het nog niet. Ook geen affaire. Wat het ook maar was: het had nog geen naam. Of de absurde garantie die NRC en de Volkskrant geven ('Vind je grote liefde. Met zekerheid.') dus op zal gaan? Dat moet nog blijken.

Parshippen met schrijvers kan ook. Bestel een boek bij Amazon of Bol, en de contactverzoeken stromen binnen. Schrijvers die menen aan jouw profiel te voldoen melden zich aan voor een eerste orientatie, en wie weet, als het klikt, voor meer. Zelfs een heuse bestelling is niet uitgesloten! Hun zelfvertrouwen ontlenen ze aan de reeks afspraakjes met andere lezers. Mensen die net als jij x bestelden, kochten ook y.

Ook aanbevelingen op de omslagen van romans lezen als formules uit de logica. Zo staat op een boek dat ik pas las een quote uit de Daily Express: 'If you like Sebastian Faulks and Carlos Ruiz Zafon, you'll love this'. Ach, als het toch eens zo simpel was. Je hoeft alleen aan de voorwaarden voor de komma te voldoen, en je zit geramd, bij het lezen van 'Winter in Madrid' van C.J. Sansom! Sterker nog: je zult zelfs gaan van 'like' naar 'love'.

Do two likes make love? In werkelijkheid is het, zoals altijd, niet zo voorspelbaar. Tussen mij en Sansom klikte het best aardig. Hij schrijft zonder opsmuk en met een plot. En ik had een duidelijk motief om 'Winter in Madrid' te lezen: ik ben geinteresseerd in de manier waarop hij omgaat met zijn materiaal. Zelf zal ik immers ook gebruik maken van historische settings, in mijn roman over Maruca Reyes.

Maar een tweede date, laat staan een grote liefde, met - gekker moet het toch niet worden - ook nog eens zekerheid? Dat zit er niet in, met Sansom. Is dat erg? Welnee, in mijn vuur passen vele ijzers. Intussen heb ik een nieuwe, veelbelovende ontmoeting gehad, ditmaal gearrangeerd door een huwelijksbureau: het bargain basement op de zolder van de American Bookstore in Den Haag, een van mijn favoriete jachtgebieden.

Daar kocht ik 'The book of illusions' van Paul Auster. Ik vond het prachtig, en las ook 'The Brooklyn Follies', dat ik bij Pieter in de kast aantrof. En nu ben ik verliefd. Zaterdag gaan we samen, Paul en ik, met de trein naar Oostenrijk. Ik weet dat het mooie uren zullen worden. Aan het eind staat Pieter op mij te wachten. Als je gek bent op Paul, houd je zeker van Pieter.

2 opmerkingen:

Rob Geurtsen zei

Heerlijk om weer eens die mooie spinsels te lezen. Ik vreesde al dat de K-stilte heel lang zou gaan duren.

pauline zei

Ik miste het zelf ook, dat ik hier niet vaker langskwam.