dinsdag 8 april 2008

Hier waak ik!


Tijdens lezingen is het mij vaak gevraagd. Werkt u 's nachts? Alsof schrijven alleen tot iets kan leiden als je het doet terwijl anderen slapen. Ik antwoord dan dat ik werk in wat zo mooi 'de kantooruren' wordt genoemd. In werkelijkheid schrijf ik ook graag 's avonds of in het weekend. In mijn werkkamer is het vaak koopzondag. Op feestdagen conformeer ik mij aan de meubelboulevard en de occasionshow.

Maar 's nachts? De laatste keer dat ik een nacht opbleef om te schrijven was toen mijn doctoraalscriptie af moest, en ik de volgende ochtend naar Spanje zou vertrekken. Toch hebben lezers die zich heroische nachtelijke sessies voorstellen niet helemaal ongelijk. Schrijven gaat na twaalven gewoon door, zij het niet per se tijdens promillagebacchanalen en nicotinegelagen.

Ook sereen tussen de witte lakens, tijdens het slapen, kun je lekker doorpakken, qua roman. In die stille uren krijgt het onderbewuste ruimte. Als grondwater welt het op. En 's ochtends is de bron waaruit je kunt putten weer gevuld.

De laatste weken is er echter iets aan de hand. Ik begin het ideaal van de getormenteerde schrijver, die de wreedheid van het leven onder ogen ziet terwijl verder iedereen bewusteloos in zijn warme hol ligt, dicht te naderen. Ik slaap namelijk ontzettend slecht. Dat ik weet hoe het komt is helaas niet genoeg om het meteen te verhelpen. En dus loop ik overdag rond met de verschijnselen die horen bij langdurig slaaptekort.

Voor het merendeel zijn die vervelend. Het membraan dat het onderbewuste en het bewuste scheidt, lijkt poreuzer te worden. Primitieve gevoelens komen er gemakkelijker doorheen. Zo ben ik sneller boos en bang, al weet ik ook dat ik de impulsen die daarmee samengaan niet te serieus moet nemen, en er al helemaal niet naar moet handelen.

Maar ook ideeen voor het schrijven rijzen op. Ze bezoeken mij als dromen. En omdat ik wakker ben, zijn het geen dromen die zich niet laten navertellen, met vreemde sprongen in de tijd, hiaten in de actie, en personages die je zelf wel bent, maar toch ook niet, althans in het eerste deel, want daarna was er opeens die zieke hond.

Ik droom bruikbare passages. Het is, al zeg ik het zelf, verdomde romantisch.

6 opmerkingen:

Flopke zei

Peter van Straaten zei ooit dat hij het beste tekent als hij lucide is. Bij hem betekende dat: als hij de avond ervoor heel erg dronken is geweest. Trouwens: Kafka was een notoir slecht slaper en Proust sliep volgens mij ook niet al te best. En hebben die niet verrot geinige dingen geschreven?

Flopke zei

Nu zie ik het pas! Twee van mijn vriendjes.

Livros e Revistas zei

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Livros e Revistas, I hope you enjoy. The address is http://livros-e-revistas.blogspot.com. A hug.

marina zei

ik puzzel me suf over de herkomst/bedoeling van de laatste reactie. Slaat de schrijver aan op de titel van je blog? Spreekt hij stiekem Nederlands?
Is het gewoon spam?

Anoniem zei

Rustig genieten van de zon in het groen, weg van massa’s toeristen? Dat kan met ‘Eliza was here’.

Die onlinereisorganisatie is gespecialiseerd in betaalbare, kleinschalige accomodaties: authentieke landhuizen, boerderijen en finca’s.

„Waar iedereen rechts afslaat, gaat Eliza linksaf” is al enkele jaren een succesrijk motto in Nederland. ‘Eliza was here’ heeft nu ook een Belgische reissite en een kantoor in Antwerpen.

Bestemmingen: Algarve, AndalusiĆ«, Korfoe, Gran Canaria, Kefalonia, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mallorca, Peloponnesus, Rhodos, SardiniĆ« en Zakynthos. ‘Eliza was here’ regelt
voor u de vlucht, het verblijf en een huurwagen.

De organisatie is vernoemd naar de fictieve vakantieganger Eliza die alle accommodaties al bezocht heeft. Zij meldt persoonlijke ervaringen op de website. Ook de reacties van vakantiegangers vindt u er ongecensureerd.

Informatie
http://www.elizawashere.be

Anoniem zei

Heb zojuist een weekendje Parijs gewonnen . Ik heb de tckets en de reservatie al binnen. Als je ook wil winnen gewoon aanmelden op hun nieuwsbrief.
[url=http://www.vakantiestart.info]
vakantiestart[/url]